RANGSOROK

A Debreceni Egyetem hazai és nemzetközi rangsorokban

 

Több nemzetközi felsőoktatási rangsorban is folyamatosan javítja pozícióját a Debreceni Egyetem, továbbra is őrzi vezető szerepét a hazai felsőoktatási intézmények között. A különféle rangsorok más-más szempontok szerint állítják össze saját listájukat. Az intézményeket oktatási, kutatási, tudományos eredmények, mennyiségi mutatók alapján értékelik, vagy kikérik a hallgatók, munkáltatók, partnerek véleményét.

 

A QS (Quacquarelli Symonds) legfrissebb, 2020-as felsőoktatási világrangsorára hat magyar egyetem került fel. A Debreceni Egyetemet a 601-650. helyen találjuk. A Debreceni Egyetem képzéseit 2020-ban a QS (Quacquarelli Symonds) egy tágabban értelmezett tematikus listáján (élettudományi és orvosi képzés) és négy specifikus témákra vonatkozó listáján (mezőgazdasági képzések, orvosi képzések, biológia) is a legjobb ötszáz között találjuk.

 

A QS a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok egyetemeit állította sorrendbe Emerging Europe and Central Asia (EECA) néven. Magyarországról 17 egyetem került fel a legfrissebb listára, az első 40 között 4 magyar egyetemet találunk: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 28., a Szegedi Tudományegyetem a 33., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 34., a Debreceni Egyetem pedig a 37. helyet szerezte meg.

 

Az Egészség és jóllét kategóriában elért 44. helyezéssel a legjobb hazai intézmény lett, és másik három területen is a világ legjobb felsőoktatási intézményei között végzett a Debreceni Egyetem a Times Higher Education legújabb, az egyetemek társadalmi és gazdasági hatását elemző Impact Rangking listáján. Elsőként szerepel, és rögtön a 151-200. kategóriába került a Debreceni Egyetem a Times Higher Education oktatási kiválóság alapján készített Europe Teaching Rankings 2019 listáján.

 

A Leideni Rangsorban a Debreceni Egyetem a 745. helyen végzett. Ez azt jelenti, hogy a magyar egyetemek közül a Debreceni Egyetem végzett a második legelőkelőbb helyen. A tudományterületenkénti listákat tekintve az „Orvosbiológia és Egészségtudomány” témában a Debreceni Egyetem az 509. helyen, „Élet- és földtudományok” terén pedig az 571. helyen szerepel.

 

2019-ben 780 egyetemet vizsgált a University of Indonesia a „GreenMetric” projektje keretében, melynek során arra keresték a választ, hogy mennyire „zöldek”, környezettudatosak az egyes intézmények. A Szegedi Tudományegyetem legjobb magyarként a 74. helyen végzett, míg a Debreceni Egyetem a 202. helyen szerepel a listán.

 

A Round University Ranking (RUR) tematikus rangsoraiban a világ 761 vezető felsőoktatási intézményét értékeli 6 témakörben: humán tárgyak, élettudományok, orvostudományok, természettudományok, műszaki tudományok és társadalomtudományok. A Debreceni Egyetem ezek közül négy tematikus listára került fel 2019-ben.

 

 

Frissítés dátuma: 2020.11.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.