Születés pszichológia

2019. május 09. - 08:15

2019. május 6-án az Egészségügyi Karon működő Mentálhigiénés Iroda szervezésében  előadást tartott Ferenczi Beáta (klinikai gyermek szakpszichológus, családterapeuta, transzperszonális terapeuta, dúla) „Születés pszichológia” címmel. 

Az előadásból megtudhattuk, hogy méhen belüli életünk és fejlődésünk, valamint születésünk egyszeri, megismételhetetlen élménye milyen hatással lehet testi–lelki fejlődésünkre, egészségünkre, kapcsolatteremtő képességünkre, változásokhoz való alkalmazkodásunk alakulására, és a kihívásokhoz való viszonyulásunkra. Nagyobb életciklusbeli átmenetnél (kamaszkor, életközép, halál), és kihívást jelentő élethelyzetnél (óvoda, iskola, vizsgahelyzet, stressz), születésünk élménye újraéled. Az előadás során az előadó olyan tudományos kutatásokról számolt be, melyek szerint születésünkre ún. „testérzetek” formájában emlékszünk.

A születés élménye gyermekként feldolgozható az integratív csecsemőterápia és a „baba-testbeszéd” módszerével; a sírással, ami egy öngyógyító módszer a gyerek számára; és a különböző „születésjátékok” (pl. takaró alá bújás, bunkerépítés) során. Felnőttként is feldolgozható a születés élménye, melynek eredményeként az élmény időben és térben rendeződik, és a személyiségbe integrálódik.

A Mentálhigiénés Iroda előadássorozata 2019 őszén folytatódik. A következő előadás pontos idejéről és helyéről hallgatóink és oktatóink a Neptun rendszeren kapnak majd üzenetet. 
 

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.