Andorka Rudolf Társadalomtudományi Kutatócsoport

Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Andorka Rudolf Kutatócsoport

(DE-EK ARK)

Célja

A kutatócsoport általános célja a társadalmi jelenségek és összefüggések feltárása a fiatalabb valamint az idősebb korosztályban. Jelenleg konkrétabb kutatási céljaik között szerepel a nyíregyházi fiatalok (városi és járási kör) körében végezett vizsgálatok elmélyítése, folytatása – párhuzamosan kapcsolódva az országos ifjúsági kutatásokhoz. További célja a csoportnak az európai, idősekre vonatkozó SHARE adatbázis magyar vonatkozású adat-részeinek elemzése; valamint általánosabb összefüggések feltárása az idősebb korosztály életminőségi viszonyaiban. Mindezeken túl a csoport nyitott a fenti kutatási területhez lazábban kapcsolódó tématerületek vizsgálatára is.
A csoport tervei között szerepel a Debreceni Egyetem - Humántudományok Doktori Iskola - Inklúzív pedagógiai kutatások alprogramja keretében olyan kutatóműhely kialakítása, mely keretet biztosít a doktorandusz hallgatók számára szakmai kutatásokba való bekapcsolódásra, publikálásra, konferenciákon való megjelenésre, illetve új kutatások közös generálására (OTKA és egyéb pályázatok).
 

Tagjai

  • Dr. Huszti Éva főiskolai docens (Gerontológiai tanszék). Tématerületek: egyéni kapcsolathálózat, szolidaritás, társadalmi integráció, társadalmi struktúra, társadalmi rétegződés, életminőség, jól-lét, kutatásmódszertan - egyéni kapcsolathálózat kutatása; nagymintás kérdőíves adatfelvétel.
  • Dr. Hüse Lajos főiskolai docens (Szociális Munka Tanszék) Tématerületek: marginalizált társadalmi csoportok helyzete és beilleszkedésüket támogató programok vizsgálata, oktatáskutatás, gyermekvédelmi alapellátás, integráció és inklúzió, egészség- és rizikómagatartás.
  • Dr. Takács Péter főiskolai docens (Egészségügyi Informatikai Tanszék). Tématerületek: életminőség vizsgálatok, területi különbségek; informatikai eszközök és alkalmazások társadalmi és egészségügyi vonatkozásai; biostatisztika; Rough Set elmélet és gyakorlati alkalmazása.

Eddigi eredmények

  • Két éve heti rendszerességgel ülnek össze és végeznek tudományos jellegű munkát a Karon. Ennek első produktumai a Magyar Gerontológia folyóiratban jelentek meg, illetve az Elsevier tudományos lapcsaládhoz tartozó a Kontakt című folyóiratban állnak publikálás alatt. A kutatócsoport tagjai két éve állandó szereplői a Gerontológiai Napok konferenciának is.

 Jelenleg folyó vizsgálatok

  • Idősek jól-létének tényezői nemzetközi viszonylatban
  • A fiatalok rizikómagatartása és a negatív életesemények kapcsolata

Publikációk

Frissítés dátuma: 2017.11.02.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.