Verzár Frigyes Szakkollégium - Pályázat

 
Kicsik vagyunk, nagyok leszünk
A Verzár Frigyes Szakkollégium nyertes pályázata

 
A Verzár Frigyes Szakkollégium a kari tehetséggondozás magasabb szintre emelése érdekében jött létre, egészségügyi és szociális tudományterületekre irányulva, melyben kiemelten kezeljük a gerontológia területét. Első lépésként a létszám növelése, a tagok együttműködésének javítása, valamint a tudományos szemléletformálás és ismeretszerzés állt a szervezetépítés célkeresztjében. Ennek érdekében meghívott professzorok előadásai, valamint a diákok által szervezett egyéb tevékenységek (kulturális és sportesemények, idegen-nyelvi társalgási klub, önkéntes segítő tevékenység) alkották a tevékenységünk gerincét. Kapcsolatainkat nem csupán az anyaegyetem többi szakkollégiuma irányában fejlesztjük, hanem az Evangélikus Roma Szakkollégium felé is, valamint olyan társadalmi szervezetek irányában, amelyek célkitűzései hasonlóak a szakkollégiumunk céljaihoz (egészségfejlesztési, szociális) – mint pl. a nemzetközi Rotary Club helyi szervezete. Munkánkat a kar minősített oktatóiból verbuvált tutori rendszer támogatja.
Az egyetemi TDK-n 2015 nyaráig hat tagunk vett részt, egyikük különdíjat nyert el és ketten bejutottak az OTDK-ra, ahol egyikük I. helyezést ért. Ezen túlmenően a tagjaink aktívan részt vesznek tudományos konferenciákon (előadóként is), nemzetközi tanulmányutakon, csereprogramokon (Románia, Svájc, Hollandia, Finnország). Több tagunk köztársasági ösztöndíjas, illetve a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának tagja. A kari tudományos életben is aktív szerepet vállalunk, hatan demonstrátorként segítjük oktatóink munkáját és első éves hallgató társainkat, továbbá a Kutatók Éjszakáján is részt veszünk, szervezőként és előadóként is. Nem számolva az egyetemi TDK-t, tagjaink négy hazai és négy nemzetközi konferencia-előadással büszkélkedhetnek. Tudományos publikációk is jelentek meg, az idei tanévben számukat növelni szeretnénk
 
Szakkollégiumunk nyitott minden olyan tag felvételére, aki a kar aktív státuszú hallgatója, és kiemelkedő tanulmányi eredményei mellett szeretne részt venni a hallgatói közösség munkájában, célja, hogy a saját szakterületén elmélyüljön, hazai és nemzetközi versenyekre felkészüljön, társadalmi feladatokat vállaljon. A szakkollégiumba alapvetően kétféle úton kerülhet be hallgató. 1) Nyílt felvételi eljárás alapján, melyet egy írásbeli jelentkezés (tanulmányi és egyéb eredmények, motivációs levél, egyéni fejlődési terv, oktatói támogató levél) és egy szóbeli meghallgatás képez. 2) A szakkollégium munkájában való részvétel aspiránsként, minimálisan egy féléven keresztül, majd szóbeli meghallgatáson abszolválható a tagság.
 
A 2015/16-os tanév új feladatokat és új lehetőségeket hoz magával, mivel a szakkollégium a Nemzeti Tehetség Program szakkollégiumok részére kiírt pályázatán 1,2 millió forintot nyert. A "Kicsik vagyunk, nagyok leszünk" c. pályázat keretén belül olyan programok valósulnak meg, amelyek a tudományos-szakmai tehetség fejlesztése mellett más képességek fejlesztését is célozzák. A program célja a kari tehetséges tanulókat, fiatalokat támogató tehetségsegítő szakkollégium fejlesztése, a tehetségsegítő hagyományok őrzése és gazdagítása. A program során társadalmi problémákra világítanak rá hallgatóink, keretet kapnak tudományos publikációk megjelentetésére, vitaestek szervezésére. A projekt támogatja a konferenciákon való részvételt és a társadalmi problémákra érzékeny, szakmai attitűdök kibontakozását segítő foglalkozások szervezését. Ezekről bővebben a kari honlap szakkollégiumi részén tájékozódhat az olvasó.
 
Az eddigi működésünk alapján kirajzolódott, hogy a tehetséggondozás egyik gátja a magas szintű kutatás-módszertani ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok hiánya. Az órarendszerű képzésben elsajátítható ismereteket korlátozzák az alapvetően gyakorlati pályára készülő diákcsoportok szükségletei, ugyanakkor a kiemelkedő tehetségek előtt megnyíló tudományos pályán való induláshoz az itt megszerzett ismeret kevés. Mindezeket felismerve szakkurzusaink ezen területeken igyekeznek segíteni hallgatóink számára. Gyakorlatszerzésként hallgatóink mind hazai, mind nemzetközi konferenciákon vettek részt előadóként az eddigi években és ezt továbbra is folytatni szeretnék épp úgy, mindemellett a tudományos publikációk készítésére is felmerült az igény, ezért ebben a tanévben ezek számát igyekszünk növelni.  A társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartó és társadalmi problémákra érzékeny hallgatóink fontosnak tartják, hogy hallgató társaikat is bevonják ezen tevékenységeikbe, ezért nyílt viták és előadások szervezését tervezik, ahol társadalmunk problémáiról és leendő hivatásukkal kapcsolatos vitaindító témákkal színesítik a kari tudományos életet és hallgatótársaik mindennapjait. Nagyon fontosnak tartjuk a nemzetközi tájékozódást, amit egy angol nyelvű szakkör keretében szoktunk gyakorolni. A találkozókra gyakran meghívunk külföldi hallgatókat, hogy együtt vitassuk meg a különböző nézeteinket és átadjuk egymásnak tudásainkat.  
 
A szakmai program az NTP-SZKOLL-15-0052 "Kicsik vagyunk, nagyok leszünk" c. pályázat keretén belül valósul meg, melynek kedvezményezettje a Debreceni Egyetem, illetve a Verzár Frigyes Szakkollégium. A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósult meg.

Plakát

 

Frissítés dátuma: 2017.11.01.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ