Összefogás a fogyatékos emberekért

2019. december 11. - 15:02
Az értelmi fogyatékosok életének, egészségének fejlesztése érdekében kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség. Az új elnökségbe beválasztották Pázmány Viktóriát, a kar egyik oktatóját.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) 30 éve tagja a 198 tagországot számláló Speciális Olimpia világszervezetnek. Magyarországon 98 tagszervezet és számos partnerszervezet munkálkodik az értelmi fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok és felnőttek, valamint családjaik szabadidős és versenysportjának szervezésén, integrációs programok működtetésén.
Az MSOSZ munkájához a jövőben a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara is hozzájárul. A két szervezet - egyebek mellett a hallgatók bevonásával - közös szakmai tevékenységeket folytat az értelmi fogyatékos emberek életének, egészségének fejlesztése céljából, segítve az inklúziót, az integrációt, a sportéletet, a megismerést, az önkéntes munkát és a diákok ismeretanyagának bővítését.

Az erről szóló együttműködési megállapodást Móré Marianna dékán és az MSOSZ elnöke, Lengyel Lajos írták alá december 9-én Budapesten, a Magyar Sport Házában.

- Az Egészségügyi Kar képzései szorosan kapcsolódnak a fogyatékossággal élő emberek megsegítésének ügyéhez és missziónkból fakadóan mélyen elköteleződünk a Speciális Olimpia mozgalom ügye mellett. Célunk a közös munkát hallgatóink és oktatóink, kutatóink számára hasznos tartalommal megtölteni – mondta a hirek.unideb.hu-nak Móré Marianna.

A szövetség hétfői tisztújító közgyűlésén az elnökség tagjai közé választotta Pázmány Viktóriát, a DEKK Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék tanársegédjét, aki csaknem 5 éve aktív önkéntese, a régióban képviselője a szervezetnek. Tudományos munkájában kiemelt kutatási területe a Speciális Olimpia mozgalom többletértéke a családok számára, ami egyben a doktori kutatásának is témája.

Pázmány Viktória az elnökség tagjaként kiemelt feladatának tekinti az MSOSZ által képviselt ügyet a tudományos közösségben és a szakemberek körében is megismertetni. Meglátása szerint ez lehetőséget ad új ismeretek megszerzésére, új hazai és nemzetközi kutatási projektekbe való bekapcsolódásra, valamint egy új, másik világ mélyebb megismerésére.

Sajtóiroda-MM
Fotók: specialolympics.hu/Soós György


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.