A sugársebészet élvonala Debrecenben

2019. április 12. - 11:16
Közép-Kelet-Európában először a Debreceni Egyetemen rendezik meg a Nemzetközi Sugársebészeti Társaság továbbképzését április 11-12-én. A debreceni szakemberek világszínvonalú munkájának elismerése, hogy az intézmény adhat helyet a tanfolyamnak.

Debrecenben 2007-ben nyílt meg a Gamma Sugársebészeti Centrum, ahol eddig több mint 4800 beteget kezeltek. A sugársebészetben a legmodernebb képalkotó eljárásoknak köszönhetően pontosan tudják, hová és mennyi sugarat kell leadni. A terápia azonban csak azoknál a daganatoknál alkalmazható, amelyek jól elhatárolhatók. Magyarországon kizárólag Debrecenben működik forgó rendszerű, sztereotaxiás gamma besugárzó készülék.

- A gamma sugársebészeti eljárás legfontosabb jellemzője a célzás nagyfokú pontossága. Hatalmas dózist adunk le a célterületre, a közvetlen környezete azonban ehhez képest elenyésző sugarat kap, így az ép szövetek nem károsodnak. A leggyakrabban az agyi áttéteknél, érfejlődési rendellenességnél és jóindulatú agytumoroknál, például hallóideg daganatnál alkalmazzuk. Lelassítja a daganat növekedését, sőt az, az évek alatt zsugorodni kezd – ismertette Bognár László, a DE KK Idegsebészeti Klinika igazgatója, a szervezőbizottság tagja.

A Debrecenben elért eredmények nemzetközi szinten is jelentősek. A debreceni szakemberek rendszeresen részt vesznek a Nemzetközi Sugársebészeti Társasági (ISRS) kongresszusain, valamint továbbképző tanfolyamain oktatóként és hallgatóként is, most pedig felkérést kaptak a továbbképzés megszervezésére.

- A nemzetközi szakma elismerése, hogy megrendezhetjük a sugársebészet legmagasabb szintű kurzusát. Az előadások részben a központi idegrendszer, a tüdő, a hasüreg és a prosztata daganatainak korszerű sugársebészeti kezelési lehetőségeit mutatják be, de emellett a modern képalkotási technikák felhasználásáról és az alkalmazott orvosi fizikai módszerekről is szó esik – tájékoztatott Dobai József, a kurzus szervezőbizottságának elnöke, az Idegsebészeti Klinika szakorvosa.

Az ISRS kurzusát a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában működő Gamma Sugársebészeti Centrum az egyetem Sugárterápiás részlegével, az ISRS-el és a Nemzetközi Idegsebészeti Társaság (WFNS) sugársebészeti csoportjával közösen rendezi. A továbbképzésen a szakma hazai képviselőin kívül a sugársebészettel foglalkozó neves külföldi szakemberek vesznek részt.

- Itt vannak a világ legtapasztaltabb, legnevesebb oktatói, illetve a tanulni vágyó magyar és külföldi kollégák. Mintegy 100 résztvevője van a kétnapos kurzusnak. A cél az, hogy bemutassuk a legújabb irányokat, trendeket – mondta el Kovács Árpád, a DE KK Onkológiai Klinika Sugárterápia részlegének megbízott vezetője, a szervezőbizottság tagja.


A szakmai továbbképzésen előadóként a Debreceni Egyetem több szakembere vesz részt, valamint számos sugársebészettel, diagnosztikával foglalkozó cég is képviselteti magát.

Sajtóiroda - CzA


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.