Nobel-díjas biokémikusé az uDEsia-díj

2019. március 29. - 15:23
Arieh Warshel világhírű biokémikus az első, akinek University of Debrecen Science Impact Award (uDEsia) díjat adományozott a Debreceni Egyetem. A Nobel-díjas kutató Szilvássy Zoltán rektortól vette át a tudományos elismerést március 29-én.

A Debreceni Egyetem Szenátusa által tavaly alapított uDEsia-díj olyan kutatóknak adományozható, akik Nobel-díjban vagy azzal azonos értékű elismerésben részesültek, az egyetem kutatóival és kutatói közösségeivel tudományos együttműködést alakítottak ki bármely, az egyetemen jelen lévő kutatási területen. 

A pénteki ünnepélyes ceremónián Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes ismertette a díjazott pályáját. Ariah Warshel tagja az Amerikai Tudományos Akadémiának, a brit Királyi Kémiai Társaságnak, valamint tiszteletbeli doktorátusi címmel rendelkezik a svéd Uppsala Egyetemen. A kémia és a biokémia professzora a Dél-Kaliforniai Egyetemen, korábban a Harvard Egyetemen, a Weizmann Tudományos Intézetben és a Cambridge-i Molekuláris Biológia Laboratóriumban is kutatott. Ariah Warshel 2013-ban Martin Karplusszal és Michael Levittel közösen kapott Nobel-díjat a kémiai, illetve biokémiai molekuláris rendszerek számítógépes modelljének kifejlesztéséért.

A University of Debrecen Science Impact Award díjat Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora adta át Ariah Warshelnek.

Az izraeli-amerikai biokémikus-biofizikus a díjátadó keretében Multiscale modeling in biology (Többfokozatú modellezés a biológiában) címmel tartott előadást kutatásáról. Ariah Warshel a hirek.unideb.hu-nak elmondta: eredményei alapvetően a gyógyszerkutatást segítik, hozzájárulnak a betegségek jobb megértéséhez és új gyógyszerek kifejlesztéséhez.

A nemzetközi tudományos élet egyik legnevesebb szakértője jelentősnek tartja a Debreceni Egyetem kutatóival való kollaborációt: több mint 20 éve dolgozik együtt az enzimatikus katalízis értelmezésén Fuxreiter Mónikával, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet egyetemi tanárával. Olyan jövőbemutató eljáráson dolgoznak, amellyel a természetben megtalálható több ezer természetes enzimhez hasonló, mesterségesen megtervezett fehérjemolekulákat lehet előállítani, melyek nagy hatékonysággal képesek növelni a biológiai folyamatok sebességét. 

- Warshel professzor nem csak a világ vezető intézeteiben kutatott és ért el kiváló eredményeket, hanem a Debreceni Egyetemen is létrehozott egy munkacsoportot. Az egyetem hallgatói számára ez fontos példát és iránymutatást jelent. Nem véletlen, hogy tegnap egy orvostanhallgatóknak szóló előadással kezdődött a professzor debreceni programja – fogalmazott Szilvássy Zoltán a pénteki ünnepélyes díjátadót követően.

A Debreceni Egyetem rektora bízik benne, hogy jövőben az egyetemmel kapcsolatban lévő több Nobel-díjas tudós is előadást tart majd a hallgatóknak, valamint inspirációt adnak és perspektívát mutatnak az intézmény kutatóinak.
Tőzsér József rektorhelyettese a díjátadót követően nyilatkozva hangsúlyozta: a díjazott nagyban támogatja az intézmény felsőoktatási és tudományos színvonalának, teljesítményének az emelését.

- A professzor segíti az oktatást és uDEsia elismeréssel csatlakozott az egyetem tudományos tanácsadó testületéhez is – tájékoztatott a rektorhelyettes.

- Warshel professzorral már jóval a Nobel-díj előtt együtt dolgoztunk, a legfontosabb része az volt a munkánknak hogy egy koncepciót fejlesszünk ki arra, hogy miként működnek az enzimek. A legtöbb gyógyszert enzimekkel állítják elő, és a mostani közös kutatásokkal ezt a folyamatot nagyban tudjuk segíteni – fejtette ki Fuxreiter Mónika, aki Conformational heterogeneity in enzymatic catalysis (Konformációs heterogenitás az enzimkatalízisben) címmel számolt be kutatásáról.

Nobel-díjastól tanultak

Érdeklődő hallgatókkal zsúfolásig megtelt előadóteremben tartott órát a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában Arieh Warshel Nobel-díjas biokémikus március 28-án. A világhírű tudós a molekuláris biológia tantárgy keretében adta át tudását Understanding of Enzyme Catalysis (Az enzim katalízis megértése) címmel orvostanhallgatóknak. A neves vendégelőadót Tőzsér József rektorhelyettes, egyetemi tanár köszöntötte.


Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.