Fókuszban a fiatalok

2018. április 19. - 15:01
A játékok motiváló erejéről, a digitális családról, valamint a migráció társas kapcsolatokra gyakorolt hatásáról is szó volt a II. Nyíregyházi Ifjúságkonferencián, melyet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tartottak április 19-én.

Szabadulószoba, kémia-fizika show és gamer kuckó is várta azt a csaknem 150 középiskolást és egyetemistát, akik részt vettek a Debreceni Egyetem nyíregyházi campusán tartott egész napos rendezvényen. Az Ifjúságkonferenciát második alkalommal rendezte meg az egyetem Egészségügyi Kara, a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal, valamint a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

- A konferencia lehetőséget ad arra, hogy az ifjúsággal foglalkozó, akár az oktatás, az egészségügy, vagy a szociális szférában tevékenykedő szakemberek, illetve maguk a fiatalok találkozzanak, és meg tudják beszélni, mi zajlik a társadalomban, és mindez hogyan érinti ezt a korosztályt – mondta az unideb.hu- nak Huszti Éva, az Egészségügyi Kar Gerontológia Tanszék főiskolai docense.

A konferencia kiemelt témája volt a digitalizáció, valamint az ezzel összefüggő negatív és pozitív hatások. A digitális családról, a droghasználatról, játékfüggőségről és technológiai eszközök túlzott használatával együtt járó hatásokról szóló előadások mellett a programra érkező érdeklődő fiatalok szekcióüléseken ismerkedhettek meg többek között a migráció társas kapcsolatokra gyakorolt hatásával. Az eseményen szó volt a szabadidő aktív és passzív eltöltéséről, valamint a sport és egészség kapcsolatáról is.


- Ha valaki tehet valamit azért, hogy idős korában hosszú és egészséges életet éljen, azok a fiatalok. Ha felkészülnek, akkor egészséges idős koruk lesz, ha nem, akkor úgy járnak, mint az emberek döntő többsége: az életük első felét arra használják fel, hogy a másodikat nyomorúságossá tegyék – hangsúlyozta a konferencia megnyitóján Semsei Imre.

Az Egészségügyi Kar dékánja szerint fontos, hogy odafigyeljünk a fiatalokra, az őket érintő kihívásokra és problémákra.

Idén a tudományos előadások mellett nagy hangsúlyt kapott az interaktivitás és a játékosság. A résztvevők betekintést kaptak a gamifikáció, játékosítás világába, megismerhették, hogyan motiválhatnak valakit a játékok erejével. 
A „Word Cafe” beszélgetések során olyan témákról konzultálhattak a fiatalok az adott terület szekértőivel, melyeket ők maguk javasoltak. Így szóba kerültek egyebek mellett a tanulási technikák, a diákmunka, a közösségi média és a külföldi önkéntes munka, valamint tanulási lehetőségek.

A II. Nyíregyházi Ifjúságkonferencián az Egészségügyi Kar hallgatói egy látványos szimulációs bemutatót tartottak arról, hogyan kell elsősegélyt nyújtani abban az esetben, ha valaki rosszul lesz egy buliban.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.