A szociális munka világnapja az EK-n

2018. március 21. - 16:26
A gyermekek és felnőttek bántalmazására, a fontos társadalmi kérdésekre hívták fel a figyelmet a szociális munka világnapjához kapcsolódva március 19-én és 20-án a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

„Segítsük a közösségeket és a fenntartható fejlődést” – ez a szociális munka világnapjának üzenete 2018-ban, melyhez idén már ötödik alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A Szociális Munkások Nemzetközi Szervezete minden év márciusában egy napot a szociális munkásoknak és a szociális munka üzeneteinek szentel.
Az egyetem nyíregyházi campusán hagyományosan a Szociális Munka Tanszék és szociális munka alapszakos hallgatók szerveztek programokat március 19-én és 20-án a világnap alkalmából.

- Minden ember életében fontos szerepet töltenek be a családi, baráti és formális közösségek, melyektől szeretetet, kapcsolatokat, támogatásokat és segítséget kapunk életünkben. A közösségek működése a fejlődés mozgatója, a fejlődő közösségekben az emberek jól-létük érdekében sokat tesznek egymásért is. Ezekben a közösségekben fontos érték a szolidaritás, a tolerancia, az esélyek kiegyenlítése. A szociális munka a fejlődés és a változás hajtóerejeként van jelen a közösségekben – mondta az unideb.hu-nak Szoboszlai Katalin, a Szociális Munka Tanszék vezetője.

A világnap célja felhívni a figyelmet fontos társadalmi kérdésekre, problémákra. Idén a gyermekek és felnőttek bántalmazása volt a központi téma. Ehhez kapcsolódóan filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést tartottak a gyermekjóléti szolgálatban, családokat segítő intézményben dolgozó szociális munkásokkal.

A világnap programjához kapcsolódott a Magyar Afrika Társaság. A szervezet a társaság tagjainak egészségügyi missziós munkájáról tartott előadást a közönségnek. Orvosaik és önkénteseik Kongóban, Maliban, Guineában, Malawiban, Ugandában jártak, és tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel. Az előadásban kitértek a nők ellen elkövetett erőszakos cselekményekre, aminek „gyógyítására” egyáltalán nincs lehetősége az európai szakembereknek ezekben az országokban.


A program nemzetközi jellegét mutatja, hogy résztvevőként és előadóként csatlakoztak a programokhoz az Ungvári Nemzeti Egyetem és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem szociális munkás képzéseinek oktatói és hallgatói.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.