Szülés után is épen, egészségesen

2018. március 06. - 16:08
Kismamáknak szóló egyedülálló kutatást indít a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. A „Babántúl” programmal a várandós nők figyelmét szeretnék felhívni a szülés utáni regeneráció fontosságára, és egy új étrend-kiegészítő hatását is vizsgálják.

Egy speciális, világszinten is egyedülálló összetételű étrend-kiegészítő segítheti a kismedence izomzatának szülés utáni regenerációját. Ezt várják a Debreceni Egyetem szakemberei a Babántúl elnevezésű innovatív kutatási programtól, melyről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

- A szülés normál esetben nem okoz maradandó kóros elváltozást, azonban a nők egyharmadánál valamilyen probléma alakul ki a medencefenék izmaiban. Megereszkedhet a medencefenék, gyengülhetnek a medence izmai, ami vizelet- vagy széklet-inkontinenciához, sőt akár a medenceszervek süllyedéséhez vezethet. A szülés utáni regenerálódást már közvetlenül a szülés után el kell kezdeni, ezt szeretnénk elősegíteni a kutatással – tájékoztatott Póka Róbert klinikaigazgató.

A „Komplex hüvely regenerálás cink és PPAR delta agonista kombinációjával” című GINOP-pályázat keretében megvalósuló kutatás során azt vizsgálják, hogy milyen módon lehetne a hüvelyi szülést követően a kismedencei izomzat megújulását minél jobb hatásfokkal elősegíteni.

A most induló világszínvonalat képviselő klinikai kutatásba olyan várandós kismamákat szeretnének bevonni, akik első alkalommal terhesek, terhességük 8. vagy 9. hónapjában járnak, terhességük normál lefolyású és komolyabb problémáktól mentes.


Az édesanyák közvetlenül a szülés utáni 6 hétben – az úgynevezett gyermekágyas időszakban – egy leucint, cinket és omega3 zsírsavat is tartalmazó prenatális vitaminkészítményt kapnak majd.  A készítmény egyedi összetételének köszönhetően világszinten is újdonság, a kutatáshoz pedig a legmagasabb szintű technológiai eszközöket használják a klinika orvosai.

Az összetevők tudományos eredményeken alapozva segíthetik a szülés során igénybe vett, esetlegesen sérült medencefenéki és gátizmok minél gyorsabb és eredményesebb regenerációját.

- A vizsgálat nagyszerűsége abból adódik, hogy nem kell évtizedeket várni arra, hogy a kifejlesztett táplálék-kiegészítő eredményességét felmérjük, hanem már 6 héttel a szülés után kimutathatóvá válnak a jótékony hatások – hangsúlyozta Póka Róbert.

A szülést követő hat hét és hat hónap kritikus az anyai szervezet felépülése szempontjából. A megfelelő regenerálódás viszont javítja az életminőséget és számos későbbi nőgyógyászati problémát előz meg.

- Azt reméljük, hogy a hat hetes kezeléssel javul a hüvelyfal, a gátizomzat rugalmassága és ereje, így megelőzhetőek, vagy csökkenthető lesznek a kismedencei izomzat gyengüléséből adódó tünetek. Ebben a kritikus időszakban viszont az édesanyák szinte kizárólag csak a kisbabára figyelnek, ezért a Babántúl programmal arra is szeretnék felhívni a kismamák figyelmét, hogy kisbaba születése után is van élet, és foglalkozzanak magukkal – fogalmazott Takács Péter, az amerikai Eastern Virginia Egyetem professzora.

A kutatást vezető amerikai szakember, aki egykor Debrecenben élt és szerzett orvosi diplomát, kiemelkedő eredménynek tartja, hogy az innovatív és teljes mértékben újnak számító projekt a Debreceni Egyetemen valósulhat meg.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.