A csontvelő-átültetés új központja

2018. február 12. - 14:16
Steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya. A félmilliárd forintból megújult csontvelő-transzplantációs részleg jelentősen javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait és csökkentheti az országos várólistát.

 - A fejlesztésnek köszönhetően bővül az onkohematológiai ellátás lehetősége a Debreceni Egyetemen, ami mérföldkő az intézmény történetében – jelentette ki Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke a megújult Hematológiai Osztályán ünnepélyes átadóján február 12-én.

A Belgyógyászati Klinika csontvelő-transzplantációs részlegén a korábbi öt helyett ezentúl kilenc steril kórteremben helyezhetik el betegeket. A fejlesztés részeként kialakítottak egy szubintenzív részt, felújították a régi kórtermeket, központi monitorrendszer segíti a betegellátást, és korszerű műszereket – egyebek mellett lélegeztetőgépet, röntgen-, illetve ultrahang-készüléket – is vásároltak.

A 2017 szeptemberében kezdődött és néhány hete befejezett, mintegy félmilliárd forintos beruházást saját forrásból valósította meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztálya.

Bács Zoltán kancellár példaértékűnek nevezte az intézmény részéről azt az összefogást, amely lehetővé tette a korszerűsítést.

- A fejlesztés országos csontvelő-transzplantációs központtá teheti a Debreceni Egyetemet – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: Magyarországon 2010-ben még éves szinten kevesebb, mint 300 transzplantációt végeztek. 2017-ben már mintegy 400-at, ebből 101-et a Klinikai Központban, ami jól mutatja az intézmény szakmaiságát.

A Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének felnőtt transzplantációs részlegén a 2003-ban indult saját csontvelő (őssejt) visszaadásán alapuló, úgynevezett autológ kezelés mellett, 2016-tól már idegen donoros (allogén) csontvelő-transzplantáció is történik. A Klinikai Központ így teljes kezelési lehetőséget biztosít azoknak a betegnek, akik valamilyen rosszindulatú, vagy nem rosszindulatú vérképző, csontvelői betegségben szenvednek.


- A korszerűsítés, a magasan képzett humán erőforrás és a legmagasabb szintű minőségi – úgynevezett JACIE – akkreditáció lehetőséget biztosít a transzplantációs beavatkozások számának, minőségének további növelésére, így a regionális és az országos igények kielégítésére – fogalmazott Illés Árpád. 
A Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszék vezetője szerint a mostani fejlesztés után lehetővé válik, hogy akár évi 150 csontvelő-transzplantációt végezzenek el Klinikai Központban. Ez tovább javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait és csökkentheti az országos várólistát.

- A rosszindulatú hematológiai betegségek kezelésében egyre több az elérhető innovatív, hatékony gyógyszer, és így a sikeresebb előkezelések következtében egyre több ilyen hematológiai beteg válik alkalmassá csontvelő-transzplantációra – emelte ki a professzor. A szakember szerint magyar betegek esélyei hamarosan egyenlőek lesznek a nyugat-európai betegekével, ennek a folyamatnak pedig egyik fontos résztvevője lehet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ hematológiai transzplantációs részlege.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.