Súlyos népbetegségek új terápiái

2018. január 25. - 08:52
A magas vérnyomás és a kávé-, alkohol-, valamint csokoládéfogyasztás összefüggéseiről, tényekről és tévhitekről is szó lesz a XV. Regionális Hipertónia Napon. Az országos jelentőségű tudományos tanácskozást január 27-én tartják a Debreceni Egyetem Aulájában.

Korunk legsúlyosabb népegészségügyi problémái a hipertónia, a cukorbetegség, valamint a szív-és érrendszeri betegségek. A világszerte több millió embert érintő megbetegedések legmodernebb gyógyszeres kezelési lehetőségeit tekintik át hazánk neves szakemberei és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szaktekintélyei a szombati kongresszuson.

- Hazánkban a lakosság 44 százalékának magas a vérnyomása, és a hipertóniával kezelt pácienseknél sokszor zsíranyagcsere-zavar és cukorbetegség is észlelhető. Összetett problémáról van szó, a megfelelő kezelés hiánya pedig olyan súlyos szív- és érrendszeri károsodáshoz vezethet, mint például a szélütés és a szívinfarktus – sorolja Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének professzora.

A betegek száma drasztikusan növekszik, ugyanakkor a kezelési lehetőségek egyre sokrétűbbek, így a három területtel foglalkozó szakemberek körében évek óta nagy az érdeklődés a „Hipertónia, diabétesz, kardiológia – korszerű gyógyszeres kezelés” elnevezésű rendezvény iránt, mely egyben a XV. Regionális Hipertónia Nap is.

A nevéhez hűen a kezelésre fókuszáló, gyakorlati tanácsokat megfogalmazó konferenciára ezúttal is több mint ezer családorvost, belgyógyászt és gyógyszerészt várnak az ország számos pontjáról.

A XV. Regionális Hipertónia Napon a Magyar Hipertónia, Diabétesz, Kardiológia és Atherosclerosis Társaság elnökei egy szekcióban tartanak előadást, ami igazi kuriózumnak számít, így még tovább emeli az esemény rangját.

A 15 éves jubileum jegyében idén 15 előadást hallhatnak a résztvevők: szó lesz egyebek mellett a vérnyomás-ellenőrzés jelentőségéről, és a hipertóniával élők mindennapjait segítő korszerű, fix dózisú, 24 órás hatástartamú készítményekről. A szakemberek megismerhetik a cukorbetegség gyógyszeres kezelésében történt előrelépéseket és a legmodernebb lipid-csökkentési lehetőségeket is.

Az idei esemény egyik érdekessége lesz az a két előadás, amely a hipertónia és a táplálkozás között kialakult bizonyos tévhiteket hivatott eloszlatni. A szakmai beszámolókból kiderül majd, hogy valójában milyen hatással vannak a magas vérnyomásra az étrend-kiegészítők, az alkohol, a kávé és a csokoládé.

A szakmai prezentációkon túl neves gyógyszer- és műszergyárak kiállítása, valamint orvosi szakkönyvvásár is várja az érdeklődőket január 27-én, szombaton 9 órától a Debreceni Egyetem Főépületében.

A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézete, a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék, a Magyar Hipertónia Társaság és a Magyar Kardiológusok Társasága Hipertónia munkacsoport által szervezett tudományos továbbképzés részletes programja a hipertonianap.hu oldalon olvasható.

Sajtoirida -MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.