Tudománnyal a koronavírus ellen

2020. április 03. - 10:00
A DE rektora is részt vett azon a videokonferencián, amelyen a miniszterelnök a koronavírus-kutatócsoportok munkájáról tájékozódott. Szilvássy Zoltán az ipari parterekkel közös gyógyszerhatóanyag fejlesztést és a nemzeti oltóanyaggyárral kapcsolatos elképzeléseket ismertette.

A megbeszélésen Orbán Viktor miniszterelnök a hazai gyógyszergyártás és -raktározás fejlesztésének szükségességéről beszélt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A videókonferencián Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter mellett a Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán, Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem docense, a virológiai kutatócsoport vezetője, Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem docense, Józsa János, a BME rektora, Závodszky Péter biofizikus, az MTA és a Professzorok Batthyányi Köre tagja, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke, Keserű György, gyógyszerkutató-vegyész, valamint Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvos, az MTA doktora vett részt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumok által támogatott munkacsoportok vezetői ismertették kutatásaik eddigi eredményeit, valamint tájékoztatást adtak a közeljövőben várható lépésekről. Orbán Viktor elmondta: a járvány hosszú lesz, a java most következik. Vakcina nincs, sokáig nem is lesz. Kiemelte: szükségünk van minden lehetséges gyógyszerre, ami enyhíti a betegség tüneteit. Magyarországon több gyógyszer tesztelése is zajlik, és vannak olyan készítmények, melyeket gyártani is tudunk - tette hozzá a miniszterelnök. A feladat, hogy a következő hetekben elegendő mennyiségű gyógyszert halmozzunk fel - mondta.

A hirek.unideb.hu információi szerint a megbeszélésen a nemzeti oltóanyaggyárral kapcsolatos tervekről is szó volt, emellett Szilvássy Zoltán rektor az egyetem ipari partnereivel közös, a koronavírussal kapcsolatos készítményjelölteket és vizsgálatokat mutatta be.

Kapcsolódó videó:
https://www.facebook.com/298090296092/videos/222985142116934
 

Sajtóiroda - OCs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.