Duális képzés

Szociális Munka Alapszak duális képzésben

 

Mi a duális képzés? 

Egyszerre tanulni és gyakorlati munkát végezni. A duális képzésben tanuló diák az iskolában tanultakat azonnal gyakorolja a gyakorlatban. 

Szociális munka alapszakon duális képzési formát ajánlunk a jelentkezőknek. A duális képzésre jelentkezőket partnerintézményeink választják ki és veszik fel a munkahelyre munkavállalónak. 

A hallgatók a képzési idő alatt hallgatói az egyetemnek és munkavállalói a szakmai szervezetnek, munkájuk után szerződésben rögzített munkabért kapnak. A hallgatók szakemberré válását ugyanúgy segíti az egyetem és a munkahely.

 

 

Duális képzés

 

 

Miért érdemes a duális alapképzést választanod?

  • mert a képzés lényege, hogy az elméleti oktatás az egyetemen, a gyakorlati képzés pedig a szakmai szervezetnél folyik,
  • mert a hallgatói munkaszerződésnek köszönhetően rendszeres jövedelemhez jutsz a képzés teljes időtartamára, amelyből finanszírozni tudod a kiadásaidat, a megélhetésedet,
  • mert a legkiválóbb elméleti és gyakorlati szakemberektől tanulod meg a szakma fortélyait,
  • munkahelyed lesz, ott dolgozol a képzési idő alatt és utána is ha szeretnéd,
  • mert a munkaerőpiacon az elhelyezkedési esélyeid megnövekednek, könnyebb a karrierépítés, hiszen több év szakmai tapasztalattal már nem számítasz pályakezdőnek,
  • mert nem kell diákmunkát vállalnod, helyette azonnal szakmai munkát végzel, amiért fizetést kapsz,
  • mert a képzési idő alatt gyakorlott szakemberré válsz, aki tovább építi a jövőjét a szakmában és mesterképzésben az egyetemen.

 

Melyik cégnél tanulhatsz duális képzésben a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karon?

Szakmai gyakorlati helyünk a Start Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit KFT Nyíregyházán. Három évtizede, hogy a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egyesülete megalapította a START Nonprofit Kft-t. Ma közel 1300 dolgozó jelenti a céget, több mint 80 százalékuk megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő ember. A vállalat értéke abban van, hogy a legnehezebb sorsú emberek keze alól piacképes, az átlagosnál lényegesen jobb minőségi termékek kerülnek ki. Ma ez a Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legnagyobb foglalkoztatója, ahol húsz éve szociális munkások is dolgoznak. A duális képzésbe a vállalathoz munkavállalóként felvételt nyert szociális munka alapszakos hallgató megismeri a vállalatot, és képes lesz alkalmazni mindazt a szakmai tudást és gyakorlatot, ami szükséges az emberek segítésében.

 

Hogyan épül fel a duális képzés?

A duális képzés éppúgy 3,5 féléves, mint a hagyományos képzés. Az év 48 hétből áll, az elméleti oktatás 26 hét, majd a vállalatoknál 22 hetet tölt el a hallgató a gyakorlatban. A cégek évente 4 hét fizetett szabadságot biztosítanak a hallgatóknak.

 

Hogyan lehet duális képzésekre jelentkezni?

A jelentkezés két egymással párhuzamos részből áll.

  • Az állami, általános felvételi eljárásból: jelentkezni kell a választott alapszakra a felvi.hu honlapon 2019. február 15-ig. A duális képzési formában induló szakok a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban az egyes felsőoktatási intézmények által meghirdetett alap- és mesterképzéseknél lábjegyzetben kerülnek jelzésre. Amennyiben a jelentkező duális képzésben kívánja folytatni tanulmányait, akkor a felvételi eljárás során ilyen duális képzési lehetőségre utaló lábjegyzettel rendelkező képzésre kell jelentkeznie.
  • Az intézményi felvételi jelentkezést megelőzően vagy azzal párhuzamosan a partnervállalatoknál sikeresen kell teljesítenie egy kiválasztási eljárást.

 

Mi történik ha sikertelen a vállalati felvételi?

A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Amennyiben sikertelen a vállalati felvételi, ugyanúgy felvételt nyerhetsz a hagyományos alapképzési szakra a pontjaid alapján és megkezdheted egyetemi tanulmányaidat.

 

Kollégáink már várják kérdéseidet az alábbi elérhetőségeinken!

Dr. Szoboszlai Katalin
tanszékvezető főiskolai docens
Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar
Szociális Munka Tanszék
Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4. Telefon/Fax: 0642 598 234
E-mail:  

 

 

 

 

 

Frissítés dátuma: 2018.11.21.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ